Cum ar fi fost dacă am fi putut distinge undele Wi-Fi?

“Semnalele de internet şi undele WiFi ne înconjoară ca nişte spirite fantastice sau ca nişte fantome.” Sunt precum o putere invizibilă ce creează o poartă de acces la informaţia digitală existentă pe întreg globul. Însă foarte puţini dintre noi cunosc un gram de adevăr despre ce înseamnă tehnologia Wi-Fi cu adevărat, exactcum aceasta există şi se manifestă în mediul înconjurător.

Cine poate să-mi zică că nu-i place ca atunci când merge într-un local să aibă conexiune Wi-Fi gratuită? Cu toate că ne folosim zilnic de această modalitate de a accesa internetul, ne întrebam foarte puţin sau poate chiar deloc, unii dintre noi, câtă muncă a trebuit investită în spatele acesteia pentru a evolua la performanţa atinsă în ziua de astăzi.

Ştim cu toţi foarte bine faptul că ochiul uman poate detecta şi percepe lumina numai între razele ultraviolete şi cele infraroşu. De exemplu: razele infraroşu sunt reprezentate de căldura sau radiaţie termică, asta însemnând numai un singur lucru – căldura emisă de soare, de o flacără sau de un calorifer este emisă în spectrul infraroşu şi percepută de noi prin piele ca şi căldură.

Cu toate acestea, am să fac o mică paranteză de la subiect, pentru a exemplifica un aspect foarte important! Ne bazăm foarte mult pe cele 5 simţuri pentru a strânge informaţii din mediul înconjurător şi a dezvolta teorii despre acesta. Acea înţelegere spre care tindem să ajungem, poate, se va realiza odată cu dezvoltarea procesoarelor quantum. Dar de un lucru putem fi siguri, oricât de mult ne-am strădui să înţelegem această lume cu ajutorul simţurilor nu vom reuşi. De ce? Pentru că viaţa aceasta pe care o trăim, pe Pământ, în univers, nu trebuie sa fie înţelesă, trebuie însă trăită.

Întotdeauna m-am întrebat cum aş putea explica, în mod concret, cum funcţionează tehnologia Wi-Fi! E o întrebare cel puţin naivă. Mulţi s-au întrebat acelaşi lucru cu mult înaintea mea, atunci când tehnologia Wi-Fi a fost inventată şi pe lângă acest fapt au găsit şi răspunsul!

despre-undele-wifi

În cele ce urmează voi prezenta două exemple concrete de a explica cum ar arăta undele Wi-fi dacă le-am putea percepe. Nu pot face altceva decât să aduc conştientizare, fiindcă aceste lucururi s-au explicat şi nu ar mai avea rost să fie explicate încă o dată. Asta înseamnă evoluţia, de acord?

Prima explicaţie a fost realizată de către un blogger, Nickolay Lamm şi de către Dr. M. Browning Vogel, un astrobiolog şi fost angajat al NASA Ames, în Statele Unite la Washington DC. Dr. Vogel explica ştiinţă din spatele tehnologiei wireless iar Lamm foloseşte informaţia pentru a crea vizulizarea undelor exact ca şi cum ar fi fost dacă le-am putea percepe.

“Wi-Fi-ul este un câmp de energie care se transmite asemănător valurilor. Valurile au o înălțime concretă, distanță egală şi călătoresc la o viteză precisă. Distanța între valuri este mai scurtă decât cea a undelor radio și mai lungă ca cea a microundelor, oferind Wi-Fi-ului o bandă de transport unică, care nu poate fi întreruptă de alte semnale. Undele Wi-Fi sunt aproximativ la 3-5 cm de la creastă la creastă. Crestele de valuri sunt traduse în 1 de calculator, iar canalel în 0.

Lanțuri de 1 şi 0, care pot fi traduse în literele, numerele și codurile care fac site-uri web, e-mail-uri și alte tipuri de conținut de pe Internet. Valurile Wi-Fi tipice pot scădea în amplitudine pe măsură ce călătoresc mai departe de sursă, iar asta face motivul pentru care valurile sunt mai mari la dreapta şi mai mici la stânga, presupunând că sursă este undeva aproape de dreapta imaginii. Această imagine arată o conexiune Wi-Fi ideală de date transmise pe o bandă, care este împărțită în diferite sub-canale, care sunt prezentate în culorile roșu, galben, verde și altele.”

“Undele Wi-Fi călătoresc prin spaţiu rapid, iar datele sunt codificate în impulsuri sau valuri rapide. Un stop cadru pe aceste impulsuri ar arăta că acestea sunt la aproximativ 6 centimetrii înafară (aşa cum se pot observa undele colorate din benzi călătorind prin spaţiu). Routerele Wi-Fi practic sunt nişte antene care trimit date pe mai multe frecvente în acelaşi timp. Aceste frecvenţe multiple sunt reprezentate prin albastru, verde, galben şi roşu ce alcătuiesc spaţiul din preajma mall-ului. Informaţia este transmisă pe mai multe unde ce se rotesc prin spaţiu ca în poză, iar acestea pot fi traduse cu ajutorul unui sistem comun înțeles de dispozitivele wireless.”

“Wi-Fi-ul ocupă banda de frecvență radio a spectrului electromagnetic între undele radio actuale și cele ale cuptoarelelor cu microunde (folosite pentru a asculta meciul şi respectiv pentru a încălzi cina). Aceasta bandă de frecvență arată că routerele Wi-Fi și computerele pot trimite și primi date ca unde electromagnetice care au o distanță de 3-5 cm între fiecare impuls de val. Impulsurile Wi-Fi sunt prezentate aici ca sfere multicolore radiând de la sursă, în apropiere de dreapta imaginii. Emițătoarele Wi-Fi sunt, practic, o antenă dotată cu un protocol de transmisie care împarte banda de frecvență în mai multe segmente, denumite canale. Datele pot fi transmise pe fiecare canal sau pentru a trimite și a primi o cantitate mai mare de date, la rate mai repide. Deși culoarea reprezintă propriul segment unic, vizibil al spectrului electromagnetic, vom folosi roșu, portocaliu, galben şi alte culori pentru a afișa canalele Wi-Fi invizibile care alcătuiesc semnalul din ansamblul Wi-Fi. Câmpurile Wi-Fi sunt, de obicei, sferice (ca cea de aici) sau elipsoidal și se extind aproximativ 20-30 de metri.”

“Routerele Wi-Fi sau antenele pot fi atașate la copaci, clădiri, stâlpi de iluminat și alte structuri. Un router tipic în aer liber poate proiecta semnal de până la 300 de metri sau mai mult de la locația sa. Obiecte, cum ar fi copacii pot obstrucționa semnalul, astfel încât trebuie să fie majorat cu mai multe routere Wi-Fi plasate în diferite poziții. Routere multiple pot crea un domeniu care se extinde tot drumul pe National Mall Washington DC așa cum se arată aici.”

Cea de-a doua explicaţie este oferită de către Luis Hernan, doctorand la Architecture and Interaction Design Group din cadrul Universităţii Newcastle, care încearcă să răspundă la această întrebare proiectând un aparat care transformă semnalele de internet în forme vibrante cu LED-uri.

Kirlian Device, conceput de compania lui Hernan, Digital Ethereal, este un gadget care transpune intensitatea semnalului WiFi în culori cu ajutorul unui panou de LED-uri, unde roşu indică un semnal cu intensitate ridicată şi albastru indică un semnal cu intensitate scăzută.Urmărind dispozitivul Kirlian cu tehnica de fotografiere cu timp de expunere lung, reţelele locale devin imagini vizibile — tablouri cu vârtejuri luminoase care reproduc conexiunea la internet din apartamentul dvs. Un astfel de dispozitiv ar putea fi util pentru a afla dacă o cămăruţă de la subsol chiar merită să fie închiriată. Iată câteva exemple:

Există multe aplicaţii, atât versiuni de desktop cât şi de mobil, cu ajutorul cărora putem monitoriza în timp real intensitatea frecventelor undelor Wi-Fi cât şi a canalurilor de transmisie. Fiindcă în prezent folosesc Android, aplicaţia ce o recomand se numeşte “Wifi Analyzer”.

Uimitor, nu? Într-adevăr, toată energia care s-a investit şi care cu siguranţă o să se mai investească, în tehnologie, ne ajută la împlinirea unui singur scop: comunicarea şi relaţionarea dintre oameni cât mai rapidă, eficientă şi sigură.

Leave a Reply

Your email address will not be published.