Care sunt caracteristicile unui calculator

Stabilirea caracteristicilor unui calculator se face in functie de modul in care veti folosi computerul si bugetul dumneavoastra. Cu cat aveti bugetul mai limitat, cu atat va trebui sa faceti mai multe compromisuri in ceea ce priveste caracteristicile calculatorului. Iata cateva caracteristici importante de luat in considerare atunci cand vreti sa faceti o astfel de achizitie:

Memoria calculatorului este relativ ieftina in comparatie cu alte caracteristici. Calculatorul, cu cat are mai multa memorie RAM, cu atat poate rula simultan mai multe aplicatii si se comporta mai bine in general. Iar cu cat sistemele de operare sunt mai sofisticate, cu atat veti avea nevoie de mai multa memorie. Este mai usor sa adaugati mai multa memorie la un calculator decat la un laptop, dar este adesea mai bine ca pentru o utilizare pe termen lung sa cumparati memoria suplimentara atunci cand cumparati computerul in loc sa o adaugati mai tarziu.

Procesorul determina cat de repede isi ruleaza computerul aplicatiile. Cele mai multe procesoare dispun acum de mai multe nuclee de procesare (dual-core, quad-core, 6-core), procesoare single-core se gasesc in special la netbook-uri. Cu cat sunt mai multe nuclee de procesare, cu atat procesorul va lucra mai rapid.

Ca si in cazul televizoarelor, monitoarele de calculator si ecranele laptop-urilor sunt masurate in diagonala. Cu cat monitorul sau ecranul sunt mai largi, cu atat puteti vedea mai multe informatii la o rezolutie mai buna. Aditional, exista ecrane de laptop care sunt dotate cu acoperiri lucioase care pot facilita cititul in aer liber sau in lumina puternica din interior fara a se adapta luminozitatea ecranului.

Cu cat computerul are hard disk mai mare, cu atat puteti stoca mai multe informatii pe el. Ca si in cazul RAM, memoria hard disk-ului este relativ ieftina. Daca desfasurati multe activitati care acceseaza unitatea de hard disk in mod frecvent, cum ar fi editarea video sau jocurile, veti avea nevoie de un hard disk mai rapid (7200 rpm sau mai mare); in caz contrar, o viteza de 5400 rpm va fi suficienta.

Cele mai multe calculatoare au cel putin 2 porturi USB, iar unele au 3 sau 4 conectori. Alti conectori includ HDMI sau DVI pentru conectarea la un televizor, VGA pentru conectarea la un monitor si Firewire pentru conectarea la o camera video.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.