Nu mai este necesar upgrade la hard disk intern?
Capacitatea de stocare a memoriilor externe, tip flash USB sau carduri SD (Secure Digital), a crescut atat de mult incat multi dintre consumatori nu mai iau in considerare inlocuirea hard disk-urilor interne.
Am ajuns sa cumparam in aceste zile un flash USB de 32 GB (echivalent al unui intreg hard disk, acum cativa ani) cu 200 de lei, iar unul de 4 GB – cu 20-30 de lei. Transferul, citirea si pastrarea datelor pe un suport extern au devenit, practic, o obisnuinta pentru foarte multi dintre noi, flash-ul USB regasindu-se aproape in orice buzunar ori la breloc, langa cheile de la casa sau masina.
Asta pentru ca stocarea datelor in acest fel este mai simpla si mai sigura decat pastrarea lor pe un CD sau un hard disk intern, iar cresterea continua a capacitatii lor de stocare in paralel cu reducerea dimensiunilor, dar si a preturilor, a condus la transformarea acestor produse in simple consumabile. Cele mai cumparate sunt memoriile SD (pentru telefoane mobile si camerele foto si video), urmate de memoriile de tip flash USB si apoi de memoriile pentru calculatoare.
Unii dintre jucatorii de pe acest segment de piata, cum este Kingston, au anuntat ca nici nu vor mai produce memorii externe de 2 GB, pentru ca preturile lor au ajuns sa fie aproape egale cu ale celor de 4 GB, in conditiile in care capacitatea de stocare este mult mai mica.
“Pe parcursul anului trecut, preturile la memorii (atat externe, cat si interne) au scazut cu 80% la nivel mondial”, precizeaza Pavel Smigielski, manager regional Europa de Est in cadrul Kingston Technology. Dar aceste lucruri s-ar putea schimba cat de curand.
Criza i-a afectat profund pe producatori, care s-au vazut siliti (unii dintre ei) sa inchida unitati de productie. Altii, dimpotriva, au incercat in ultima luna sa formeze o alianta si sa procedeze la fel ca organizatia exportatorilor de petrol (OPEC): sa taie din productie pentru a determina o crestere accelerata a preturilor. “Au reusit sa obtina o majorare a preturilor cu 60% – a afirmat reprezentantul Kingston. Dar este vorba despre o crestere artificiala si lucrurile nu pot ramane asa. Competitia pe aceasta piata este mult prea mare pentru ca o astfel de intelegere sa reziste.
In plus, nimeni nu va cumpara in aceste conditii, urmand sa astepte un moment mai favorabil pentru achizitii. Este totusi posibil sa ne confruntam cu o oarecare scumpire a acestor produse.” De aceeasi parere este si Paul Militaru, director de dezvoltare al IT&S, importatorul memoriilor Transcend in Romania. “Este firesc ca preturile sa mai creasca, din cauza cresterii preturilor de productie – a afirmat acesta. In ceea ce priveste procentul, referindu-ne strict la Transcend, lider mondial pe piata de memorii, vorbim de o crestere de maximum 30%.”
Vin din urma tehnologii ultraperformante
Toate aceste miscari de ultima ora de pe piata mondiala nu au apucat sa se simta si in rafturile din Romania. La noi insa va fi necesar sa luam in considerare si efectul devalorizarii monedei nationale. “Este posibil ca vanzarile sa mai scada, dar noi credem ca vorbim despre o situatie temporara – a mai adaugat reprezentantul Kingston.
Vin din urma tehnologii ultraperformante, care acum sunt prea scumpe. Vor intra pe piata cardurile video, care pe langa capacitatea de stocare mare vor fi in masura sa indice si timpul ramas de scris/inregistrat (cum se intampla acum in cazul «batranelor» casete).
Iar memoriile interne DDR3 sau SSD-urile (hard-urile flash), care abia au aparut pe piata si se vand la preturi prohibitive, vor ajunge sa se vanda la preturi comparative cu DDR2 sau hard disk-urile normale pana la mijlocul acestui an (in primul caz) sau pana la sfarsitul anului (in cel de-al doilea).”
Top memorii cumparate in Romania
- Kingston
- Sandisk
- Transcend
- Silicon Power
- Sony
- Panasonic
- Vodafone
- A-Data
- Kingmax
- Apacer
Sursa: Studiu efectuat de Kingston
- USB 4 GB
- Kingston HighSpeed DT100 (foto) – 44,99 lei (twister.ro)
- Viteza citire/scriere – 6/3 MB/sec
- Sandisk Cruzer Micro – 52,63 lei (emag.ro)
- Viteza citire/scriere – 7/5 MB/sec
- Transcend JetFlash V33 – 38 lei (its.ro)
- Viteza citire/scriere: 10/3 MB/sec
- USB 8 GB
- Kingston HighSpeed DT400 – 150,52 lei (kumparaturi.ro)
- Viteza citire/scriere – 20/10 MB/sec
- Sandisk Cruzer Micro CZ4 (foto) 0– 79,53 lei (emag.ro)
- Viteza citire/scriere – 7/5 MB/sec
- Transcend JetFlash v30 – 109,90 lei (altex.ro)
- Viteza citire/scriere: 9/2 MB/sec
- USB 16 GB
- Kingston HighSpeed DT400 – 295,62 lei (kumparaturi.ro)
- Viteza citire/scriere – 20/10 MB/sec
- Sandisk Cruzer Micro U3 – 166,95 lei (pcfun.ro)
- Viteza citire/scriere – 10/3 MB/sec
- Transcend JetFlash v85 (foto) – 142,16 lei (shopix.ro)
- Viteza citire/scriere: 14,5/8 MB/sec
- USB 32 GB
- Kingston Data Traveler 150 (foto) – 315,24 lei (emag.ro)
- Viteza citire/scriere – 20/10 MB/sec
- Sandisk – asteptat in magazine
- din luna aprilie
- Transcend JetFlash V20 – 228 lei (its.ro)
- Viteza citire/scriere: 25/12 MB/sec
Sursa: RL.
In ziua de azi toti avem un tip de memorie externa. Avantajele ar fi dimensiunea redusa a unui asemnea dispozitiv, capacitatea mare de stocare, siguranta datelor logica prin soft dedicat si la socuri fizice (in comparatie cu un disc cd sau dvd), etc. Un dezavantaj pe care l-am simtit, este acela ca in 90% din cazuri dupa ce am plimbat flash usb prin diverse calculatoare ma intorc acasa cu un virus Noroc cu antivirusul bun.