Avantajele televizoarelor de ultima generatie
La inceputul anilor 1990, televizoarele au inceput sa devina indispensabile. Nu ne mai imaginam viata fara acest “accesoriu”. Tehnologia LCD a aparut inca din anii 1988 cand existau mici dispozitive de mana care aveau ecran alb-negru, dar care insa nu puteau expune rezolutia de 480 de linii. Abordarea totala a tehnologiei de transmisiune TV s-a facut incepand cu anul 2006 intr-un numar din ce in ce mai mare de tari. Un secol de dezvoltare in ceea ce priveste domeniul televizoarelor ne aduce in atentie noi termini precum plasma, LCD, LED, OLED, 3D. Intre televizoarele LCD si cele de tip plasma va exista o concurenta permanenta, fiecare prezentand avantaje, dar si dezavantaje. De exemplu, plasmele au un unghi ridicat de vizualizare si un timp scurt de raspuns, o rata buna de contrast si o fidelitate ridicata a culorilor. LCD-urile ofera in schimb o luminozitate mai buna, au un consum redus de energie si sunt accesibile ca si pret. Despre LCD-uri puteti citi si pe tv-review.ro
Televizoarele LED sunt ultrasubtiri avand un consum mic de curent, o durata de viata mai mare, iar culorile sunt vii si naturale. Unghiul de vizualizare este mai mic decat in cazul plasmelor. Odata cu aparitia filmelor 3D in cinematografe, nu a trecut mult timp pana au aparut si solutiile de consum al acestor tehnologii in confortul propriei locuinte. Televizoarele 3D au devenit insa din ce in ce mai populare. Este posibil ca peste zece ani, cei care nu vor avea un televizor 3D in casa nu vor fi considerati ca facand parte din randul lumii. Tehnologia evolueaza rapid avand in vedere ca pana cum cativa ani nimeni nu isi imagina cum poate atinge un ecran de televizor pentru a-si vedea pozele din vacanta sau pentru a vedea filme. Ideea imaginilor tridimensionale a aparut pe la 1830. In prezent se lucreaza la dezvoltarea autostereoscopiei care presupune vizualizarea continutului 3D fara ochelari speciali. Televizorul, in forma pe care il avem astazi, a parcurs un drum de 120 de ani pana sa devina ceea ce este in casele noastre. Este un obiect banal, dar totodata magic prin ceea ce ofera el. Cu alte cuvinte, este indispensabil.
Cand a fost creat primul televizor electromecanic
Acesta a fost creat in 1884 de catre cercetatorul german Paul Gottlieb Nipkow. Masinaria este una destul de complicate, fiind formata dintr-un disc rotativ perforat, cu gauri de acelasi diametru care erau dispuse in spirala la aceeasi distanta. Imaginea era proiectata pe discul rotativ, iar un orificiu avea rolul de a capta fasia orizontala din ea. Marele avantaj al tehnologiei descoperite de cercetatorul german era ca dispozitivele de inregistrare si redare se asemanau intre ele. Dispozitivele de captare a imaginii erau prevazute cu senzorul din seleniu, iar dispozitivul de redare in locul senzorului era o sursa de lumina cu impulsuri variabile.