Televizoarele OLED – avantaje si dezavantaje
Fiecare generatie de televizoare vine cu ceva nou si de multe ori acest lucru apare in legatura cu ecranul. In timp s-a trecut de la ecranele alb negru cu tub catodic, la cele color, apoi la cele plate. Mai recent au aparut ecranele cu plasma, cele LCD, LED si chiar OLED (organic LED). Acestea din urma sunt cele mai noi si cele mai bune televizoare (aflate in rivalitate cu ecranele LCD quantum dot) si firmele care produc televizoare au demonstrat ca un ecran OLED aduce foarte mari avantaje. Nu sunt insa nici perfecte si poate chiar din acest motiv, LG este singura firma care are pe piata televizoare care beneficiaza de tehnologia OLED.
Ce inseamna OLED si care este diferenta fata de LED
In primul rand, televizoarele cu LED nu sunt chiar cu LED, ci au un ecran LCD luminat din spate de niste LED. Cu alte cuvinte nu se poate realiza o comparatie cu OLED pentru ca ele nici macar nu folosesc aceeasi tehnologie de baza. Daca televizoarele cu LED creaza lumina si o trimit prin filtre pentru culoare, cele OLED creaza singure si lumina si culoare. Asta pentru ca panourile OLED contin si un lichid organic (pe baza de carbon) care are in compozitia sa particule capabile sa lumineze in rosu, galben si albastru (iar pe baza culorilor de baza sunt create toate celelalalte). Practic, panourile OLED sunt formate din straturi de sticla si de lichid organic si sunt extrem de subtiri, existand si exemple de ecrane de doar 0.1 inchi.
Despre avantajele televizoarelor OLED
Primul lucru care ne vine in minte este legat de dimensiuni. Poti avea un televizor OLED extrem de subtire si chiar flexibil, lucru pe care cei de la LG deja l-au pus in pratica. Este adevarat ca modelele sunt experimentale, dar televizoarele cat foaia de hartie sau transparente sunt posibile datorita acestei tehnologii.
Si mai important, culorile sunt mai intense si detaliile mai bine prezentate. Contrastul este si el unul superior pentru ca negrul este adevarat si nu obtinut prin trecerea unei lumini comune printr-un filtru. Nu in ultimul rand, aceste calitati ale imaginii sunt, in cele din urma, obtinute si nu folosirea tehnologiei HDR, dar in acest caz, creste si consumul de energie cu 40 %. Cu alte cuvinte, OLED este si mai economa, cel putin din acest punct de vedere.
Dezavantaje OLED
Nu este insa totul perfect. In primul rand, ecranele OLED au fost facute pentru dispozitivele mobile, in special pentru telefoane. Panourile respective au un raport calitate pret bun doar in cazul in care sunt mai mici. Ele pot sa fie la fel de bine folosite si pentru televizoare, dar preturile cresc foarte mult. Tocmai de aceea, OLED-urile nu sunt in niciun caz ieftine si nimeni in afara de LG nu prea sa incumeta sa scoata astfel de modele (LG isi permite pentru ca este o firma foarte mare si lumea are incredere in ei).
Asadar, televizoarele OLED reprezint o solutie de viitor, dar mai trebuie sa se lucreze la ele. Perioada lor de viata este de vreo 11 ani, dar intrebarea principala este daca, pentru moment, merita investit in ele.