Lentilele de contact medicale, o solutie eleganta

Lentilele de contact sunt din ce in ce mai folosite de catre purtatorii de pretutindeni si cu cat ele devin mai moderne, cu atat sunt si mai sigure si mai usor de purtat. Aici facem referire totusi la lentilele de contact medicale, cele adresate persoanelor care au probleme de vedere si nu celor care doar isi doresc sa isi schimbe culoarea ochilor. Oricare ar fi situatia insa, tot este nevoie de o prescriptie medicala pentru a cumpara lentile de contact medicale. Dar deocamdata sa ramanem totusi in campul celor medicale.

Cand ai nevoie de lentile de contact medicale

Multa lume considera ca lentilele de contact sunt doar un moft, dar situatia sta diametral opus. Este adevarat ca majoritatea afectiunilor vederii se pot tine sub control prin purtarea ochelarilor, caz in care alegerea de a purta lentile de contact este exclusiv a pacientului.

Insa, nu in toate situatiile se intampla acest lucru si uneori chiar medicii oftalmologi recomanda purtarea acestora. Un astfel de caz se inregistreaza atunci cand diferenta dintre cei doi ochi depaseste 2.5 Dsf. Asadar, este mai sigur pentru tine sa porti lentile de contact. Acestea sunt oricum facute la comanda si deci pot avea fara probleme dioptrii atat de diferite, pe cand ochelarii de vedere suporta mult mai greu diferente atat de mari. Mai sunt si alte cazuri pentru care purtarea lentilelor de contact medicale poate sa fie recomandata sau chiar obligatorie, fiind responsabilitatea medicului la care mergi sa iti recomande una sau cealalta dintre optiuni.

Avantajele lentilelor de contact medicale

Desi ochelarii sunt in continuare metoda preferata a oamenilor de a-si ingriji ochii, lentilele de contact devin si ele din ce in ce mai populare. In primul rand, trebuie spus ca ele pot sa fie confectionate din materiale diferite, cum ar fi hidrogelul (sunt mai moi si ofera o mai buna permeabilitate a oxigenului si a altor gaze), plexiglasul (deoarece nu lasa aerul sa circule, ele sunt mai putin utilizate) sau siliconul (lentile cu o consistenta intermediara). De asemenea, si forma lor difera, existand lentile sferice, bifocale sau multifocale.

Asadar, se poate spune ca ele sunt aproape la fel de variate precum ochelarii de vedere. Au insa si avantaje in plus. Cel mai important este faptul ca ofera un camp de vedere mult mai larg. In cazul ochelarilor, vederea, mai ales cea periferica, este oarecum limitata de rama dar si de dimensiunile reduse, pana la urma, ale lentilelor. Nu acelasi lucru se poate spune si despre lentilele de contact, care permit un camp de vedere mult mai extins.

Pe de alta parte, ele pot chiar sa ofere rezultate mult mai bune, in special in comparatie cu ochelarii cu lentile groase. Fiind atat de aproape de ochi, anumite fenomene optice care ingreuneaza vederea nu apar si persoanele care le poarta pot fi chiar mai multumite. Cand vine vorba insa despre rezolvarea problemelor de vedere, rezultatele sunt asemanatoare, nici ochelarii si nici lentilele nefiind cele mai bune instrumente care duc la vindecare.

Lentile de contact albastre, caprui, verzi – combinatiile de culori sunt posibile

Exista posibilitatea sa va doriti si o schimbare a culorii ochilor si acest lucru se poate si prin utilizarea de lentile de contact albastre sau alte culori preferate. Acestea, dincolo de dioptriile pe care le au, pot sa fie si colorate, dar pentru folosirea lor trebuie sa va luati anumite masuri de precautie.

Lentilele de contact nuantatoare sunt cele care te ajuta sa iti schimbi culoarea ochilor, fara ca schimbarea sa fie una foarte mare. Asadar, cu ajutorul lor vei obtine o culoare mai deschisa sau mai inchisa, dar tot din aceeasi paleta. Pe de alta parte, lentilele colorate opace sunt cele care modifica de tot culoarea ochilor. Asadar, din verde ochii tai pot deveni albastri prin folosirea lentilelor de contact corespunzatoare. Iar efectele medicale, cele care ajuta vederea, raman si ele.

Cand nu este indicat sa utilizezi lentile de contact

Spre deosebire de ochelari, care sunt recomandati oricui si pot sa fie folositi in majoritatea situatiilor, lentilele de contact sunt mai pretentioase. Ele trebuiesc evitate de persoanele care sufera de infectii, de cei alergici sau de cei ai caror ochi sunt mai uscati decat trebuie. Chiar si cand esti racit nu este bine sa porti lentile de contact. Si, nu in ultimul rand, copiii nu au voie sa poarte astfel de dispozitive medicale.

Si ingrijirea lor este ceva mai dificila, iar perioada optima pentru a purta o pereche este de o luna. Cu toate acestea, daca sunt ingrijite asa cum trebuie si purtatorul este atent si are grija de ele, nu au cum sa apara probleme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *