Ai grijă! Și angajatorii folosesc Facebook
Într-o eră în care mediul virtual câştigă teren, angajatorii nu se mai limitează doar la a citi un CV lăudăros şi scris într-o manieră cât mai profesională. Cu atâtea surse la îndemână, ar fi chiar absurd să o facă. Aşa că, atunci când depui un CV la o firmă, ar fi foarte indicat să îţi verifici atent profilul de Facebook, LinkedIn, Twitter sau chiar şi cele cărora nu le acorzi atenţie şi pe care nu le-ai mai accesat de ani de zile (da, Hi5 included—pe principiul internetul nu uită). Ba chiar ar fi o idee foarte bună să îţi ştergi definitiv conturile pe care nu le mai foloseşti, dacă nu vrei ca cineva să dea peste eu-l tău de clasa a 10-a, care era ori foarte dark and twisted, ori foarte roz şi cu floricele în păr.
Fie că vrem, fie că nu, reţelele de socializare au devenit o parte importantă a vieţii noastre; şi de cele mai multe ori, profilul virtual ne reprezintă. În acelaşi timp, profilul de Facebook, de exemplu, poate fi interpretat într-un mod total greşit de un angajator, mai ales în cazurile în care limbajul folosit, postările şi chiar fotografiile sunt scoase din context. Asta nu înseamnă că trebuie să ne schimbăm comportamentul faţă de prietenii apropiaţi sau să nu mai apreciem muzica sau clipulete funny postate online, dar sfatul meu ar fi totuşi să ne limităm comportamentul cât mai degajat şi să îl păstrăm pentru cafeluţele de duminica sau ieşirile în oraş.
Deci cam la ce ar trebui să avem grijă? În primul rând, dacă ai “înfrumuseţat” puţin calificările tale în CV-ul trimis, ai grijă să nu te dea fix Facebook-ul sau LinkedIn-ul de gol (orice discrepanţă între ce ai scris în CV şi ce apare la o primă căutare este automat un minus pentru tine); grijă mare la publicarea de poze sau comentarii nepotrivite, cu atât mai mult comentarii la adresa angajatorului anterior; încearcă să îţi adaptezi puţin şi gramatica şi abilităţile de comunicare, nu cred că prescurtările tip mIRC sau folosirea excesivă a literei k unde nu e cazul te-ar putea avantaja; şi să nu uităm, mai e şi problema comentariilor sau pozelor de unde să reiasă că ai consumat alcool sau altfel de substanţe, care cu siguranţă te-ar pune într-o lumină nefavorabilă.
Să nu credeţi că toate acestea sunt valabile doar în cazul celor care sunt în căutarea unui loc de muncă; poţi fi la fel de uşor dezavantajat chiar şi după angajare, pericolul fiind poate chiar mai mare dacă e să ţinem cont de toţi colegii pe care îi avem în lista de prieteni. Aşa că recomandarea mea ar fi să îţi faci propriul tău privacy policy şi să îl respecţi cu stricteţe!