Samsung Galaxy Note II – Recenzie

Mare. Display mare. S Pen. Creativ. Este un Note, 2 chiar, de la Samsung.

Nu puteam începe review-ul altfel! Device-ul îşi merita fiecare bănuţ, fiindcă pentru mine încă este “the daily driver” – ceea ce folosesc în fiecare zi, aşa cum obişnuiesc cei din afară să spună. Se cunoaşte foarte bine data lansării pe piaţă, septembrie 2012, devenind fratele originalului Note, care după un an de vânzări, numărul unităţilor total vândute a atins 10 milioane. În prezent, suntem la trei luni distanţă de lansarea următorului frate din familie, Note 4, despre care se ştie ce specificaţii va avea, dar la capitolul design, nu se ştie mai nimic. Aştept să fiu uimit de cei de la Samsung deoarece cu S5 nu mi-au atras atenţia mai deloc.

Pentru a clarifica, acest review se dedica pentru cei care îşi doresc în acelaşi timp şi performanţă şi să economiseaca. Însă, nu neg faptul că există şi alte opţiuni!

Ne întoarcem în timp la anul 2012, la momentul apariţiei lui Note 2 pe piaţă! Ce alternative existau atunci? Ei bine, alternativele erau: un nou telefon iPhone redesenat şi numit iPhone 5, companionul de viaţă Galaxy S3, debutul serios al celor de la Google pentru un device ieftin cu specificaţii de top – Nexus 4, un terminal cu o cameră grozavă – Nokia Lumia 920, iar nu în ultimul rând HTC One X+ şi primul care a dat startul seriei display-urilor FULL HD – HTC Droid DNA. Eu l-am ales pe Note II, tu ce ai fi ales? Am să spun şi de ce am făcut această alegere, dacă rămâi până la sfârşit.

La mai bine de 17 luni de la achiziţie, încă mai găsesc puncte forte care să mă facă să rămân la alegerea făcută! În primul rând, plasticul despre care toată lumea spune că Samsung face o alegere greşită să-l folosească la device-urile lor, a ţinut grozav de bine în timp. Singurul defect se regăseşte la S Pen, unde vopseaua a început să dezvăluie uşor plasticul de pe muchie, dar se poate schimba oricând S Pen-ul cu unul nou. În al doilea rând, specificaţiile nu au cunoscut deprecierea morală.

Procesorul Exynos ARMv7 4412 quad-core de 1.6 GHz, cunoscut şi drept Cortex-A9, împreună cu procesorul grafic Mali-400MP4 şi cu cei 2GB RAM LP DDR2 fac faţă şi astăzi cu brio aplicaţiilor intense.

Puncte forte:

Display-ul de 5.5” inch foloseşte o tehnologie mai nouă faţă de originalul Note, dar desigur, mai slabă decât cea regăsita în Note 3. Cu toate acestea, afişajul este de tipul amoLED “Pentile” (RGBG), aş putea spune un Pentile Lite, deoarece au schimbat surprusul de verde cu albastru. Având o rezoluţie de 1280×720 HD în format 16:9 display-ul reda imaginea cu o densitate de aproximativ 267 pixeli pe inch.

Samsung-Galaxy-Note-II

Ecranul amoLED îşi face rolul când vine vorba de unghiuri mari de vizibilitate, culorile fiind luminoase şi vibrante, iar saturaţia culorilor, aşa cum ne-au obişnuit cei de la Samsung şi de altfel sunt renumiţi pentru display-urile lor, ating cote înalte, rezultând un spectru mai bogat de culori şi nuanţe. Atracţia principală a display-ului o face digitizerul Wacom care vine în ajutorul funcţionalităţii S Pen-ului. Iar acest fapt reprezintă un plus (funcţia S Pen) atunci când faci o alegere!

Audiţia lui Note 2 atât în casca cât şi în speaker este una bună, nici grozav de bună dar nici slabă, cum am mai zis, este bună! Speker-ul este poziţionat în parte din spate, în colţul stângă jos şi asta face ori să fie un dezavantaj ori un avantaj, depinde de modul în care îl ţi în mâna atunci când priveşti video-uri. Audiţia în căşti este grozavă, odată ce îl cuplezi la nişte căşti de calitate îţi oferă un sunet puternic pe nivele fără nici un fel de distorsiune.

Bateria are o capacitate de 3100mAh şi este pregătită să ţină şi până la 2 zile de utilizare. Îmi place faptul că au luat în calcul crearea unui docking station cu o a doua baterie. Asta înseamnă că terminalul nu va fi niciodată la încărcat! Tot ceea ce trebuie să faci este să schimbi bateriile între ele, să o cuplezi pe cealaltă la dock cât şi alimentare şi eşti pregătit să-ţi reiei munca de unde ai rămas.

Camera Împrumuturile de componente de la Galaxy S III sunt prezente şi pe Note II. Oferă același senzor de 8 megapixeli ca şi S3. Având în vedere că aparatul de fotografiat a fost un punct forte pentru GS ​​III, nu vei fi surprins să afli că Note II produce imagini clare, frumos detaliate pe o bază consistentă de lumină. Fotografiile close-up sunt deosebit de plăcute, cu autofocus rapid de fond și pot obține un aspect frumos de încețoșare a fondului.

Calitatea video nu este mai puțin impresionantă decât cea fotografică. Înregistrarea în 1080p se pare a fi o joacă de copil pentru procesorul Exynos . Nu exista nici un motion blur inestetic generat de video, iar acest lucru vine la îndemână atunci când se utilizează opțiunea de a surprinde un instantaneu în timp ce înregistrarea video este în curs de desfășurare.

Software-ul Aşa cum am spus şi în articolul “WWDC 2014 – viitorul celor de la Apple”, defragmentarea versiunilor de Android este destul de mare (urmează să scriu în ce consta într-un articol dedicat defragmentării). Note 2 a venit la lansare cu ultima variantă de Jelly Bean încă din cutie (versiunea 4.1), iar astăzi ultimul update făcut de Samsung este versiunea 4.4.2 KitKat însă vin foarte greu update-urile asta dacă nu aveţi varianta internaţională.

Ceea ce îmi place despre Android este faptul că odată root-at şi instalat un nou mod Recovery, poţi flash-ui ROM-uri custom. De la celebra versiune vanilla până la unul perfect customizat de tine (în cazul în care ştii despre ce e vorba). În prezent rulez versiunea 4.3 a băieţilor de la DN3 (am să fac un articol separat despre instalări).

Concluzie

Dimensiunea uneori mă deranjează, de exemplu când port blugi mai strâmţi cu buzunare mai mici deranjează la mers, evident, din cauza dimensiunilor. Dimensiunea totodată poate fi un avantaj sau un impediment. Dar, trebuie să plăteşti şi un preţ pentru anumite caracteristici.

Plasticul se simte ieftin la atingere, iar fiind unul glossy atrage toate amprentele şi trebuie deci, curăţat mai des. O altă neplăcere a venit în timp, de la scoaterea bateriei la 2-3 zile, picioruşele flip cover-ului din partea stânga au cedat să mai facă contact după folosirea de 17 luni. Ceea ce nu este tocmai o notă slabă deoarece abia cu două luni în urmă s-au rupt.

Butonul ON/OFF în timp şi-a pierdut din feedback şi trebuie apăsat puţin mai tare decât la început.

Leave a Reply

Your email address will not be published.