De ce ne plac opusele mai mult decat de cei ca noi?

De cate ori ne place cineva ne place nu numai pentru felul in care arata, dar si pentru modul in care se comporta, pentru felul in care se imbraca, ce sporturi joaca, ce preferinte are, de unde e, etc. Dar oare am observat ca de cele mai multe ori cautam pe cineva care sa fie opus noua?

In liceu se poate observa acest lucru cel mai usor. Sigur, tipul popular va atrage intotdeauna fata cuminte, studioasa, la locul ei, in timp ce fata cea mai frumoasa si populara din liceu va fi placuta chiar si de baiatul cu ochelari care citeste in timpul sau liber.

Bine, putem sa dam vina pe hormoni in aceasta perioada si sa zicem ca nu alegem noi pe cine ne place, e o perioada de descoperire, in primul rand a noastra, dar si a altora, e o perioada in care vrem sa fim acceptati, placuti, sa avem parte numai de amintiri frumoase. Dar nu e numai asta. E vorba de cum ne conturam noi personalitatea, si de ce avem noi nevoie, la sfarsitul drumului de descoperire.

E clar, tipul popular este ori cel mai destept, cel mai increzator in cunostintele sale si cel mai carismatic pentru colegi, dar si parinti si profesori, ori tipul smecher, dur, care da toate fetele pe spate, schimba prietenele (desi e un termen foarte vag pentru fetele care ii trec prin brate) ca pe sosete, asculta ultima muzica, are o masina super tare si toti ceilalti tipi il respecta si vor sa-i fie prin preajma. Si atunci, de ce l-ar vrea o tipa timida, cuminte, atenta la drumul ei in viata, concentrata pe studiu, care nu se imbraca neaparat dupa ultima moda sau ca sa atraga atentia? Pentru ca el este ceea ce ea are nevoie. Momentele ei de liniste se completeaza cu momentele lui de nebunie si invers. Atunci cand unul e dus cu pluta, visator, traieste fiecare moment din plin, celalalt e inchis – voluntar- in lumea lui, cautand sa nu se abata prea mult. Nu putem la nesfarsit sa ne inchidem in cochiliile noastre, sau, depinde de caz, sa stam departe de ele. Uneori, avem nevoie si de o alta perspectiva, de un alt stil, de ceva total opus.

La fel e cazul si cu fata populara. Ea stie cum e sa ai parte de atentie de la toti, cum e sa fii placuta, complimentata, invitata la dans, sa primeasca cadouri, sa aiba totul pe tava. Dar, cu asta vine si dezinvoltura, modul tipilor de a o aborda, de a o cataloga, de a fii in prejma ei. Si tocmai din acest motiv, uneori are nevoie de o alta abordare, de timiditatea din spatele unor ochi care nu privesc direct, de cateva complimente care se lasa asteptate, de ceva diferit, de ceva ce nu cunosti asa bine si vrei sa descoperi.

 

Desigur, de cele mai multe ori, mai ales la nivelul liceului, a-ti placea de cineva opus ramane doar la nivelul acesta, fara posibilitatea de a reusi ceva cu adevarat. Dar si asta conteaza! Este modul nostru de a ne transforma, modul nostru de a ne atrage propria atentie si a spune ca nu trebuie sa ne inchidem in propria noastra cochilie, ci ca vrem si altceva. Sau, este modul nostru de a ne desprinde de ceea ce stim foarte bine, stilul nostru de a fi, stilul nostru in viata, si de a descoperi ceva nou, insotit de curiozitatea si bucuria de rigoare.

De cele mai multe ori, succesul unei relatii nu consta in asemanarile dintre noi, ci in lucrurile care ne fac diferiti, de la domeniul nostru de munca, pana la faptul ca blonzilor le plac brunetele si tot felul de cliseuri de genul, care, transpuse in realitate, pot fi mult mai valide decat o relatie in care tot ce facem este asemanator, unde nimic nu e diferit, unde nu avem ce sa descoperim pentru ca deja ce stii tu, eu stiu deja.

Nu e rau nici asa, pentru multi, e modul lor de functionare. Dar, totusi, unde mai e supriza? Unde mai e posibilitatea de a experimenta ceva nou cu aceasta relatie? Oricum am lua lucrurile, chiar si atunci cand ne-am format ca persoane (stim ce vrem, si am experimentat si ce nu vrem si ce e diferit) si am convenit ca e mai bine ceva asemanator, mereu va exista macar o portiune din celalalt care sa fie diferita de noi, opusa noua. Nu putem altfel, nu am reusi sa ducem relatia la capat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *