Banii pot cumpara fericirea

Citeam acum cateva saptamani articolul asta si m-a pus pe ganduri. Ideea prezentata e ca banii pot cumpara fericirea, daca stii pe ce sa-i cheltui. Nu cumpara lucruri, ci mai degraba investeste-i cu cap in experiente, amintiri si hobby-uri. De ce?

Ideea e ca ai doua optiuni.

Prima e sa iti cumperi mereu lucruri, insa dupa euforia de la inceput, dupa ce te obisnuiesti cu ce ti-ai cumparat, vrei ceva mai nou, mai bun, mai mare, mai scump, mai performant, etc. Cu alte cuvinte, valoarea produsului cumparat scade in timp. Logic nu?

A doua optiune e sa investesti in experiente, in hobby-uri, in amintiri. Dai bani pe o vacanta, alergi la aeroport, aproape pierzi zborul, te mananca tantarii, ti-e prea cald, dar la sfarsit, amintirile sunt faine. Retii doar partile frumoase. Gandeste-te la anii de liceu. Cand zici “anii de liceu”, te gandesti la petreceri, la sucuri, rasete, glume cu colegii si prietenii, primul pupic, balul bobocilor, cat de simpla si lipsita de griji era perioada aia a vietii. Dar cine tine minte anxietatea de adolescent? Grijile facute cand nu te suna? Sau de ce a trimis nush ce biletel nush cui, intrigi marunte si lipsite de importanta (acum, atunci erau f importante). Exemplele continua. Ideea e insa ca pastrezi doar ce-i fain si uiti ce-i rau. Valoarea experientei creste in timp.

banii-nu-cumpara-fericirea

In 10 ani, un telefon mobil probabil va zace aruncat pe undeva, reciclat, mai mult ca sigur nefolosit. In 10 ani, amintirea unei vacante petrecute cu prietenul(a) va fi cu atat mai frumoasa, cu cat trece timpul. Decat o pereche de adidasi noi, mai bine un meci de fotbal cu prietenii. In 2 ani, ghici de ce te vei bucura mai mult.

Cheltuie-ti banii cu cap si investeste in chestii care te fac fericit(a).

Ritualul de dimineata

Eu si Cosette avem un ritual dimineata. Dupa ce ma trezesc si abia reusesc sa ma spal pe dinti, cobor in bucatarie sa le dau pisoilor de mancare, altfel miauna de trezeste blocul. Ba chiar Cosette sare pe piciorul meu, uneori cu gherutele scoase (au!). In timp ce ei mananca, eu ma imbrac si ma pregatesc pentru servici. Ultimul lucru pe care-l fac inainte sa plec la servici e sa ma asez la masa sa-mi iau micul dejun, iar Cosette trebuie sa vada ce se intampla. Da pe afara de curiozitate, asa ca mereu se urca pe unul din scaunele libere de la masa (unde are voie) si incearca sa vada ce am eu pe masa (unde n-are voie).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *