Care sunt Primele Telefoane Nokia cu Android Apărute?
In aprilie 2014, Nokia a vandut divizia de telefoane celor de la Microsoft. In scurt timp, acestia au adus pe piata modele Microsoft Lumia (spun modele deoarece deja existau niste telefoane Lumia facute de Nokia inainte de a vinde, tot cu sistem de operare windows), de data aceasta construite chiar de catre ei.
Din pacate acestea nu au fost prea bine primite de public, interfata sistemului de operare nu era atractiva, iar dezvoltatorii de aplicatii nu prea se inghesuiau sa faca versiuni si pentru Windows Mobile. Daca imi aduc bine aminte, o perioada buna de la aparitia sistemului de operare Windows Mobil, aplicatiile cunoscute nu existau, magazinul Windows fiind destul de limitat.
Vanzarile slabe au facut ca 2 ani mai tarziu Microsoft sa vanda si ei la randul lor divizia de telefoane. Acestia au ramas sa se ocupe doar de sistemul de operare pentru implementarea lui pe telefoanele altor producatori.
In 2016, o companie finlandeza, HMD Global, a luat nastere sub conducerea lui Arto Nummela, fost director executiv al diviziei de telefoane Nokia apoi la Microsoft. HMD este o companie subsidiara Foxconn. Acestia au cumparat la scurt timp divizia de telefoane a Microsoft (vanzarea de care va spuneam mai sus), iar de la Nokia dreptul de folosire a numelui pana in 2024, plus niste patente.
Si iata ca 2017 este anul pe care am fi vrut sa-l vedem acum multi ani, atunci cand Nokia au ales un sistem de operare mort pentru smartphone-urile lor. Sunt sigur ca lucrurile ar fi stat altfel acum daca ei ar fi facut o alegere mai buna atunci. Dar de ajuns cu istoria, sa trecem la prezentarea telefoanelor.
La data cand adaug aceasta actualizare, modelul Nokia 6, varianta cu 4GB RAM si 32GB spatiu de stocare, se afla la comanda la emag la pretul de 2500 lei. Telefonul nu este vandut de catre emag ci de catre un partener din marketplace, dar chiar si asa pretul mi se pare exagerat de mare. Pentru 100 lei in plus avem ca varianta un Huawei P10, telefon care din punct de vedere tehnologic se afla la ani lumina fata de Nokia 6.
Sincer nu inteleg de ce este asa scump. Curios daca se vor gasi fraieri sa il cumpere la pretul ala.
Nokia 6
Desi i-am dedicat un intreg articol modelului 6 cu ceva timp in urma, o sa revin asupra lui pentru a avea lista completa intr-un singur articol. Nokia 6 este modelul cel mai performant.
Acesta vine echipat cu un procesor octa-core de 1.4 GHz cu nuclee Cortex-A53, mai exact un SoC Snapdragon 430 cu GPU Adreno 505. Versiunea de baza vine cu 32 GB spatiu de stocare si 3 GB RAM.
Va mai exista o versiune premium a Nokia 6 denumita Arte Black. Culoarea acestei versiuni este un negru lucios, asemanator cu clapele unui pian. Aceasta varianta, fiind si cea mai scumpa, va avea 4 GB RAM si un spatiu de stocare de 64 GB. Toate versiunile ale modelului 6 vor suporta card microSD de pana la 256 GB.
Nokia 6 vine cu un display IPS LCD de 5.5 inci cu rezolutie de 1080 x 1920 pixeli si o densitate a pixelilor de 403 ppi. Ecranul va fi protejat de sticla Gorilla Glass.
Camera foto principala de pe modelul 6 este una cu senzor de 16mp si o diafragma de 2.0. Camera suporta HDR, iar ledul flash este unul DUAL. Camera secundara este de 8mp. Ambele camere sunt capabile de filmare la rezolutie 1080p.
Bateria este una de tip Li-Ion cu o capacitate de 3000 mAh si suporta functia de incarcare rapida. Suporta Dolby Atmos si are 2 difuzoare si microfon de anulare a zgomotului ambiental in timpul convorbirilor. Constructia modelului Nokia 6 este in intregime din aluminiu cu muchii drepte si colturi rotunjite.
Nokia 5
Modelul Nokia 5 vine echipat cu acelasi SoC, adica Snapdragon 430. Va fi disponibil doar cu 2 GB RAM si 16 GB spatiu de stocare cu optiunea de extindere cu pana la 256 GB cu ajutorul unui card microSD.
Display-ul este tot un IPS LCD, dar la 5.2 inci cu o rezolutie HD (720 x 1280 pixeli) si evident o densitate mult mai mica, adica 282 ppi. Ecranul este protejat de sticla Gorilla Glass 2.5D (margini usor curbate). De specificat ca ecranul are un filtru de polarizare ce ar avea rolul de a imbunatati vizibilitatea in lumina soarelui. Conform specificatiilor de pe site-ul Nokia, acest filtru se regaseste pe modelele 5 si 3, dar nu si 6. Posibil sa lipseasca informatia din specificatii.
Camera foto principala de pe Nokia 5 este una de 13 MP, f/2.0 cu suport HDR, iar cea frontala de 8mp. Camera principala suporta 1080p. La cea secundara nu este specificat, dar teoretic ar trebui sa fie cabapila intrucat este aceeasi camera ca si pe Nokia 6.
Bateria este aceeasi, un Li-Ion de 3000 mAh. Datorita ecranului si rezolutiei mai mici, cred ca Nokia 5 va oferi o autonomie mult mai buna. Spre deosebire de modelul 6, Nokia 5 vine cu un singur difuzor si nu este certificat Dolby Atmos. Din fericire vine cu microfon dedicat pentru anularea zgomotului ambiental.
Nokia 5 este construit si el in intregime din aluminiu, are colturi rotunjite si muchii curbate. Din punctul meu de vedere acesta este cel mai frumos model al noii serii Nokia cu Android.
Nokia 3
Si am ajuns si la fratele cel mai mic din noua familie Nokia, modelul 3.
Nokia 3 vine echipat cu un SoC Mediatek, mai exact un MT6737 – quad-core la 1.4 GHz Cortex-A53 cu nuclee Cortex-A53 alaturi de un GPU Mali-T720MP2. Va fi disponibil cu 2 GB RAM si 15 GB spatiu de stocare. Acesta poate fi extins cu pana la 256 GB printr-un card microSD.
Display-ul este acelasi IPS LCD de 5 inci, la rezolutie de 720 x 1280 pixeli cu o densitate de 294 ppi. Ecranul este protejat de sticla Gorilla Glas 2.5D.
Camerele foto par sa fie la fel, un senzor de 8mp cu o deschidere a diafragmei de 2, atat pe fata cat si pe spate, cu un singur led flash.
Bateria este un Li-Ion 2650 mAh. Constructia este una compacta si eleganta, dar nu in intregime din aluminiu. Rama este din aluminiu, iar spatele este dintr-un material policarbonat (plastic).
Detalii suplimentare despre noile telefoane Nokia
Modelul 6 si 5 vin instalate cu ultima versiune de Android, mai exact Nougat 7.1.1. Fratiorul mai mic vine cu Nougat 7.0. Este cunoscut faptul ca pe procesoarele Mediatek actualizarile sistemului de operare ajung mai greu.
Toate cele 3 modele vin cu senzor de amprenta. Se pare ca incepand de anul trecut a devenit o fita, iar cumparatorii nu concep un telefon care sa nu aiba asa ceva.
Pret si disponibilitate smartphone-uri Nokia cu Android
Toate cele 3 modele vor fi disponibile in Europa si SUA incepand cu cel de-al doilea trimestru (aprilie-iunie). In scurt timp le vom vedea si in Romania.
Ca pret de pornire avem:
- Nokia 6: 229 euro pentru versiunea cu 3 GB RAM. Pentru versiunea Arte Black, cel cu 4 GB RAM si 64 GB RAM nu se cunoaste inca pretul de pornire. 229 euro inseamna aproximativ 1.035 lei. Cu taxele adaugate cred ca vom vedea varianta standard undeva la 1.300 lei in Romania.
- Nokia 5: 189 euro care inseamna aproximativ 850 lei. Cred ca in Romania va costa maxim 1.100 lei.
- Nokia 3: 139 euro, adica undeva in jurul sumei de 630 lei. La noi n-ar trebui sa sara de 900 lei, as zice un 800 lei.
Ganduri de final si pareri personale legate de noile telefoane Nokia
Telefoanele arata bine, design elegant si constructie buna. Preturile mi se par cam mari pentru hardware-ul oferit. Nu inteleg de ce nu au inlocuit acel Snapdragon 430 cu un SD 625. Diferenta de pret ar fi fost mica, dar macar lucrurile ar fi aratat altfel in ochii unui potential cumparator cunoscator de detalii tehnice.
Ca idee, Snapdragon 430 este un SoC aparut in 2015 pe un proces de fabricatie de 28nm. SD 625 este construit pe un proces de fabricatie de 14nm. Cel din urma ar fi oferit avantaje clare din punct de vedere al performantelor, cel mai vizibil fiind autonomia cu mult prelungita. Iar pretul nu cred ca ar fi fost atat de mare incat sa nu merite diferenta. Un Xiaomi Redmi 4 ce foloseste un SoC Snapdragon 625, la o utilizare moderata a telefonului scoate lejer 2 zile.
SD 430 nu este atat de rau, pentru o persoana ce nu se joaca pe telefon, acel SoC va fi suficient pentru orice altceva. Dar mi se pare ca prin achizitionarea unui smartphone Nokia iti cumperi un telefon nou, dar invechit tehnologic. Cei de la HMD Global mizeaza pe faptul ca ofera un Android curat, fara modificari, astfel ca telefonul se va misca impecabil chiar si cu un hardware mai putin potent. Acestia mai promit ca vor fi printre primii producatori care aduc cele mai noi update-uri pe telefoanele lor.
Ce sa zic, asteptam si vom vedea. Eu mi-as cumpara unul deoarece imi place cum arata, mai ales Nokia 5.
Nokia 3310 remake
Tot in cadrul MWC din Barcelona, a fost lansat si un remake modern al vechiului Nokia 3310. Eu sincer nu ii inteleg rostul sau utilitatea. Si nu ii inteleg nici pe cei de la HMD ce-au vrut sa faca.
S-au folosit de popularitatea celui mai vandut telefon la vremea aceea si au venit cu o bucata de plastic urata si prost prelucrata, care arata mai degraba a telefon de jucarie.
Destul cu specificatii si pareri despre noile telefoane produse de HMD Global. Mai jos va las un tabel comparativ intre cele 3 smartphone-uri pentru a va decide mai usor in caz ca va ganditi sa va cumparati unul din ele.
Tabel comparativ intre cele 3 modele Nokia cu Android
Model | Nokia 6 | Nokia 5 | Nokia 3 |
Display | IPS LCD de 5.5 inci cu rezolutie de 1080 x 1920 pixeli
Protectie ecran Gorilla Glass |
IPS LCD de 5.2 inci cu rezolutie de 720 x 1280 pixeli
Protectie ecran Gorilla Glass |
IPS LCD de 5 inci cu rezolutie de 720 x 1280 pixeli
Protectie ecran Gorilla Glass |
SoC | Qualcomm MSM8937 Snapdragon 430 – procesor octacore la 1.4 GHz si GPU Adreno 505 | Qualcomm MSM8937 Snapdragon 430 – procesor octa-core la 1.4 GHz si GPU Adreno 505 | Mediatek MT6737 – procesor quad-core la 1.4 GHz si GPU Mali-T720MP2 |
RAM si ROM | 32 GB cu 3 GB RAM – versiunea standard; 64 GB cu 4 GB RAM – versiunea Arte Black | 16 GB cu 2 GB RAM | 16 GB cu 2 GB RAM |
Camera foto | 16mp cu 8 mp – ambele capabile de filmare 1080p | 13mp camera principala, capabila de 1080p; cea secundara are 8mp | Ambele camere sunt de 8mp |
Baterie | Baterie Li-Ion 3000 mAh; suporta incarcare rapida. | Baterie Li-Ion 3000 mAh | Baterie Li-Ion 2650 mAh |
Toate detaliile tehnice ale acestui articol si pozele prezente au fost preluate de pe site-ul oficial Nokia.