De ce ne doare spatele?
Este o intrebare buna, tinand cont de faptul ca durerea care apare in aceasta zona este una dintre cele mai comune si care este foarte des mentionata. Pe langa durerea de cap sau durerile care apar in perioada menstruala, oamenii se plang tot mai mult de aceasta durere resimtita in zona spatelui, indiferent de varsta.
Fiecare a avut parte, la un moment dat, de un episod dureros in care a fost implicat spatele. Fie ca a fost vorba de caratul de sacose de la piata, mult prea grele de foarte multe ori, fie de ridicarea unui balot de marfa, durerea de spate poate sa apara in cele mai nepotrivite momente si poate fi extrem de puternica.
Fie ca este vorba de muschi, de tendoane sau chiar de oase, durearea de spate poate sa aiba diverse cauze si intensitati. De asemenea, in anumite cazuri, aceasta senzatie suparatoare poate sa apara nu numai la nivelul spatelui, atunci cand este suprasolicitat, ci si in alte zone apropiate, cum ar fi baza gatului.
Care sunt cauzele durerii care apar la nivelul spatelui?
Durerea de spate poate sa apara din mai multe cauze si este un tip de durere care este declansata mai mult din neglijenta oamenilor care nu tin cont de ceea ce fac in anumite momente. Unii nu se gandesc ca anumite miscari, anumite obiceiuri pe care le au si pe care nu le constientizeaza, le pot afecta sanatatea spatelui.
Postura neadecvata, un motiv pentru care te doare spatele
In ziua de azi, toata lumea sta foarte multe ore pe scaun. Ore intregi de lipsa de activitate si in care spatele sta aplecat, cu coloana in pozitie incorecta. Si biroul nu este singurul loc in care oamenii stau asa. Si cand se afla in masina si conduc, pozitia in care stau este una improprie si afecteaza spatele.
Durerea, in aceste situatii, este resimtita nu numai in zona inferioara, ci si la nivelul omoplatilor, a gatului, chiar si a capului. Se poate manifesta ca o senzatie de arsura care apare la nivelul muschilor spatelui. Acestia se incordeaza tocmai pentru ca pozitia in care stau nu este una fireasca.
Alte cauze ale durerilor de spate
Durerile mai pot sa apara si din alte motive, nu numai din cauza unei pozitii deficitare in care sa sta jos. In cazul in care muschii din aceasta zona sunt slabiti, persoana va observa ca intampina dificultati in ceea ce priveste mersul pe jos sau alte activitati, precum intinderea sau aplecarea dupa anumite obiecte. Activitatile pe care obisnuia sa le faca cu multa usurinta, sunt facute acum cu dificultate si cu durere.
Si sarcina poate fi un motiv pentru care pot sa apara dureri la nivelul spatelui. Kg in plus din aceasta perioada, dar si modificarile care apar la nivelul sistemului hormonal au o influenta negativa asupra coloanei vertebrale a femeii. Cu cat sunt mai multe kg in plus, cu atat mai puternic va fi resimtita si durerea.
Antrenamentul care este realizat la o anumita intensitate poate sa aiba consecinte negative asupra spatelui. Daca persoana nu isi incalzeste in mod adecvat toate segmentele corporale, incluziv spatele si coloana vertebrala, va avea dureri puternice care o va determina sa se opreasca din executie. In cazul in care aceste dureri tind sa se repete, va afecta nu numai sanatatea celui care face sport, dar ii va afecta si performanta. Daca nu se vor lua masuri pentru identificarea cauzei si pentru eliminarea durerii, se poate ajunge la probleme mai grave de sanatate, chiar si fracturi.
Se pot trata durerile de spate acasa?
In cazul in care durerea pe care cineva o resimte la nivelul spatelui este una moderata, pot fi luate masuri si la domiciliu. De asemenea, pot fi reluate si activitatile obisnuite, cu conditia ca ele sa nu fie prea solicitante pentru zona spatelui.
Ce masuri pot fi luate pentru a estompa durerile de spate?
O prima masura pe care o poti lua in cazul in care te doare spatele, sunt antiinflamatoarele. Acestea te vor ajuta sa reduci si chiar sa elimini durerile din aceasta zona a corpului. O alta masura pe care o poti lua sunt unguentele. Exista o gama larga de creme si de unguente care au rolul de a atenua durerile musculare, articulare sau de oase. Ele pot fi folosite nu numai de catre sportivi, ci si de catre toti cei care efectueaza activitate fizica.
O solutia care sa te ajute in atenuarea durerilor de spate sau de gat este banda kinesiologica. Aceasta este un dispozitiv medical special creat pentru a atenua durerile musculare si articulare care apar in urma activitattii sportive. Este o banda elastica care se aplica in zona dureroasa si care are un efect de ridicare a pielii. Ea ajuta in procesul de vindecare fara a pune limite in ceea ce priveste miscarile pe care o persoana le face. Aici este important de mentionat faptul ca, daca cineva doreste sa utilizeze aceasta banda kinesiologica trebuie, mai intai, sa ceara sfatul unui specialist care sa ii spuna cum trebuie aplicata in asa fel incat sa beneficieze de toate efectele sale. Medicul chiropractician sau un terapeut din medicina sportiva sunt persoane care pot oferi cele bune sfaturi privind utilizarea benzii kinesiologice.
O alta metoda de atenuare a durerii de spate este si mentinerea unei perne intre genunchi pentru a crea un confort sporit. De asemenea, este recomandat si dormitul pe aceasta, in timpul noptii, pe spate.
Cand sa faci o vizita la medic?
In cazul in care se observa ca toate metodele care au fost prezentate mai sus nu dau niciun rezultat si ca durerea de spate persista mai multe zile, atunci vizita la medic este obligatorie! De asemenea, in cazul in care aveti si furnicaturi sau amorteli, este obligatorie o programare urgenta la medic!