Ce este un smartphone şi ce scopuri îndeplineşte?
Probabil, te-ai întrebat cel puţin o dată care este rolul unui smartphone în viaţa de zi cu zi şi cu siguranţă ai ajuns la concluzia că acesta poate avea o multitudine de scopuri, cu avantaje şi dezavantaje. Voi atinge aceşti termeni ceva mai jos în articol, dar pentru început să ne gândim care ar fi cea mai bună definiţie care se poate atribui smartphone-ului.
Ce este un smartphone?
Def. Un smartphone este un terminal electronic mobil cu capabilităţi de procesare avansate şi o conexiune la reţeaua globală de telefonie, care pe lângă efectuarea sau primirea de apeluri telefonice prin intermediul benzii undelor radio, oferă servicii precum: mesagerie, MMS, email, acces la internet, GPS, acces limitat prin conectivităţi Wi-Fi, NFC, bluetooth, infraroşu, aplicaţii 3rd party, camera digitală cât şi diferiţi senzori (luminozitate, giroscop etc.). Toate acestea controlate printr-o interfaţă grafică(UI) a sistemului de operare (OS), ce se interacţionează prin atingerea ecranului senzitiv.
Trecerea timpului înseamnă istorie!
Una dintre primele descrieri ale unui astfel de smartphone poate fi regăsita în romanul lui Robert Heinlein – Space Cadet din anul 1948. Protagonistul, primeşte un apel telefonic de la tatăl său pe telefonul ce-l putea transporta în buzunarul pantalonilor. Aşadar, ideea de smartphone a fost pentru o perioadă bună de timp ideologizată, până aceasta a prins formă!
Scopul general al unui telefon mobil
Telefoanele mobile sunt folosite pentru păstrarea legăturii cu membrii familiei, efectuarea de afaceri și inclusiv accesul la linia de urgență. Unii oameni au asupra lor mai multe terminale, unul pentru uz personal iar altul pentru business; alţii preferă terminalele dual-sim, poate pentru planurile tarifare mai ieftine ori extraopţiunile de voce internaţionale sau de roaming.
Oricum ar fi, telefoanele mobile low budget îndeplinesc aceste funcţii cu brio! Un exemplu veridic îl fac modele: Nokia 100 şi Samsung GT-E2200. Vei fi surprins să aflii că aceste două dispozitive pe lângă împlinirea scopului general vin pregătite şi cu alte funcţii. Să luăm modelul Samsung, spre ex: slot pentru card microSD de până la 16GB, GPRS, bluetooth, port microUSB, camera digitală (VGA), browser cu capacităţi WAP/xHTML, radioFM, player redare
MP3/AAC/WAV/MP4/H.264/H.263, aplicaţii SNS, suport JAVA, organizator şi pe lângă toate acestea o baterie de 1000 mAh ce ţine până la 13 h în regim de convorbire şi până la 25 zile în regim de stand-by. Se poate considera un smartphone? Nu! Dar dacă simţi nevoie să-ţi simplifici cu mult viaţa, un astfel de dispozitiv este exact ceea ce ai nevoie!
Scopurile unui smartphone
În primul şi în primul rând, trebuie conştientizat că smartphone-urile high end nu mai sunt considerate doar nişte dispozitive mobile cu o interfaţă uşor de utilizat ci acestea îndeplinesc şi rol de computer mobil. Performanţa în puterea de procesare a unui smartphone de astăzi se poate traduce în echivalentul a unui CPU de desktop din anul 2007 (Ex: Intel Core 2 Duo E2140). Dacă aş pune în perspectivă, primul computer care a trimis pe lună primii oameni a fost denumit Apollo 11, iar puterea de procesare a unui smartphone de astăzi nici nu se compară cu cea a computerului Apollo. Nu se pot compara! Este imposibil de comparat! Dacă ne-am raporta la aceeaşi eră, unul este primitiv iar celălalt ar veni dintr-o cu totul altă eră. Însă o comparaţie egală se poate face! (vezi renumitul Intel 8086 vs. Apollo 11)
- Distribuire şi vânzare de conţinut media – Ex: YouTube;
- Interacţiune pe reţele Social Media – Ex: Facebook;
- La volan – Ex: modul handsfree ori conectarea la sistemul bluetooth al maşinii;
- Banking mobil, achitare digitală – Ex: soluţii NFC;
- Localizare în timp real – Ex: Glonass GPS, AGPS;
- Vizualizare şi editare de documente – Ex: PDF, Word, Excel, PowerPoint;
- Creare şi editare de conţinut foto şi video – Ex: aplicaţii integrate în SO;
Ideea este următoarea: atât timp cât arhitectura procesoarelor ARM permite rularea limbajelor de programare avansate, tot ce se rulează pe desktop se va putea rula şi pe dispozitivele mobile.
Sfaturi utile în alegerea unui smartphone:
- Verificarea gradului de radiaţie (vezi SAR)
- Bateria
- Dimensiunea ecranului + dimensiunea dispozitivului
- Puterea de calcul
- Camera foto
- Tipul de reţea
- Sistemul de operare
- Alte caracteristici: NFC, wireless charging