Cea mai bună pizza

Îmi place pizza, dar nu oricare. Recunosc, imi place cea de la Pizza Hut deși este varianta americană. Îmi plăcea mult cea de la Cuptorul cu lemne de pe Pache Protopopescu dar acolo n-am mai fost de câțiva ani și nu mai stiu cum este. Și îmi place cea făcută acasă cu familia sau prietenii. Acum trei zile însă am descoperit cea mai bună pizza. Și de trei zile aproape numai  asta mâncăm :). Nu exagerez, sunt convinsă că mai bună de atât nu are cum să fie. Secretele ei l-am aflat din cartea faimosului Jamie.  „Less is more” – asta zice Jamie iar eu nu pot decât să îi dau dreptate.

Și tot el zice că-i fain să faci pizza party.  Iarăși trebuie să-i dau dreptate.  Faci blatul pentru mai multe porții, pregătești toppingurile și îți lași invitații să își prepare fiecare propria lui pizza. Nu-i așa ca asta poate fi punctul de pornire al unei petreceri? O să încerc în curând și o să vă povestesc. Azi însă, e vorba doar de pizza.

Eu am pregătit aluatul din 600 de gr de făină. Ajunge cam pentru patru pizza nu foarte mari. La această cantitate de făină am pus un plic și jumătate de drojdie uscată de 7gr pe care am dizolvat-o în cca 300 ml de apă călduță (deși pe plic scrie că nu trebuie dizolvată, așa-i rețeta și eu am respectat-o), o linguriță de sare și una de zahăr.

Făina am pus-o într-un castron, am făcut o gaură în mijlocul ei în care am turnat apa cu drojdie.

Apoi am început să trag făina peste apa din mijloc cu o fuculiță și când nu am mai putut manevra aluatul cu furculița mi-am băgat mâinile (cu mare plăcere) și am început să frământ. Vreo 5-10 minute am frământat, pănă ce aluatul a devenit moale și omogen. L-am lăsat la dospit 15 minute acoperindu-l cu folie și cu un ștergar. De aici începe distracția. Se împarte aluatul în trei, patru părți. Fiecare parte se întinde (cu mâna sau cu sucitorul, după preferință) până la o grosime de cca 0,5 cm sau chiar și mai puțin și apoi se pun ingredientele. Pasta de roșii și mozzarella sunt obligatorii.

 

În rest, fiecare cu plăcerile lui. Eu azi am făcut trei: una cu brânzeturi (năsal, brie și puțină telemea) și măsline, una cu ciuperci, ardei gras și ceapă verde și una cu ciuperci și jambon.

Înainte însă de a pune ingredinetele, blatul întins se pune pe o folie de aluminiu unsă cu ulei de măsline și presărată cu făină și se asează în tavă sau pe grătarul de la cuptor. Apoi se pune toppingul.

Se coace la cuptor la 240-250 de grade 7-10 minute.  Eu am ars-o puțin pe una dintre ele pentru că am lăsat-o prea mult. Dar tot nu a rămas nemâncată și nici comentarii n-am avut. Cum vă ziceam, e cea mai bună pizza!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.